Wanneer je samen eigenaar bent van een woning, dan moet je deze ook sámen verkopen. Gelukkig gaat dat meestal goed, kies je samen voor een nieuw huis. Helaas komt het ook voor dat je er samen níet uitkomt. Bij een scheiding staan de neuzen vaak niet meer dezelfde kant op en denken ex-partners anders over wat er met de woning moet gebeuren. Er moet veel worden uitgezocht en geregeld, zaken waarbij het vaak verstandig is advies in te winnen van bijvoorbeeld hypotheekadviseur en/of notaris. Kiezen jullie voor verkoop van de woning of móet de woning verkocht worden, dan komt natuurlijk ook de makelaar om de hoek kijken.
Het komt regelmatig voor dat we gebeld worden voor een waardeadvies in verband met een scheiding. Dat wil dan nog niet altijd zeggen dat de woning ook daadwerkelijk verkocht moet worden. Soms is een waardeadvies (of, indien een officieel document nodig is, een taxatie) van belang om te bepalen of een van de twee in het huis kan blijven wonen. Als dat het geval is, stopt daar de rol van de makelaar. Volgt er een verkooptraject, dan heeft de makelaar daarin te maken met twee verkopers. De mate van overeenstemming verschilt natuurlijk in elke situatie. We maken mee dat ex-partners alles nog samen beslissen en daar ook samen goed uitkomen. Het andere uiterste is dat de twee elkaar niet meer kunnen luchten of zien en de makelaar zich binnen een lastig speelveld dient te manoeuvreren. Natuurlijk is het aan de makelaar om zich daar zo neutraal mogelijk in op te stellen. Communicatie moet open en eerlijk zijn en volgens afspraak met een of beide partijen.
Belangrijk is te weten dat een woning nooit door één van de twee eigenaren verkocht kan worden zonder dat de ander daarvan op de hoogte is. Als wij een woning in de verkoop krijgen, onderzoeken we via het Kadaster wie de eigenaar is of eigenaren zijn. Ben je samen eigenaar, dan dien je beiden de opdracht tot dienstverlening te ondertekenen. Bij verkoop moet je beiden je handtekening onder het koopcontract zetten en ook de notaris heeft bij transport een krabbel van jullie alle twee nodig. Kortom: stiekem een woning verkopen zonder dat de andere eigenaar ervan weet is praktisch onmogelijk. (Uitzonderingen bestaan natuurlijk ook, bijvoorbeeld in het geval dat een rechter er aan te pas is gekomen die bepaalde zaken voor verkopers bepaald heeft.)
Wanneer je een huis koopt, of beter, al wanneer je trouwt, moet je vooruit denken. Trouw je in (beperkte) gemeenschap van goederen of onder huwelijkse voorwaarden? Dit is van belang mocht het ooit misgaan tussen jullie. Daar wil je als je gaat trouwen natuurlijk helemaal niet over nadenken, maar verstandig is het wel! Ook als je al een huis in je bezit hebt (alleen) en je trouwt later, is het belangrijk goede afspraken te maken zodat je niet ooit voor verrassingen komt te staan.
Gedwongen verkoop van een woning als gevolg van een scheiding is nooit leuk. Of je het nu samen doet of niet. Wij zijn geen mediator, maar zijn er wel om het traject zo goed mogelijk te laten verlopen. Zodat jullie woning verkocht wordt voor de beste prijs en jullie allebei verder kunnen.
Terug naar overzicht