Blog Blog
Shape

Mededelingsplicht vs. onderzoeksplicht

Ben jij honkvast? Of vind je het juist heerlijk om elke paar jaar de verhuisdozen weer in te pakken? Wij komen van alles tegen! Mensen die na veertig jaar dan toch de sprong gaan wagen en vaste klanten die ons na drie jaar al weer bellen, klaar voor een volgende stap. Hoe dan ook, een woning kopen of verkopen doe je niet in een vloek en een zucht. Zowel koper als verkoper heeft rechten én plichten. En over die plichten gaat dit blog.
Heb je ooit een woning verkocht? Wij nemen je een heel groot deel van het verkoopproces uit handen, maar we zetten je ook aan het werk. Omdat we informatie nodig hebben die alleen jij als verkoper weet. Bijvoorbeeld over de staat van de woning: zijn er lekkages geweest? Wanneer is er voor het laatst geschilderd? Is de woning geïsoleerd? Zijn er asbesthoudende materialen gebruikt bij de bouw? Dat soort zaken. Belangrijk voor de aanstaande koper, belangrijk dus voor jou als verkoper.

 

Mededelingsplicht

Als verkoper heb je namelijk een mededelingsplicht. Dat wil zeggen dat je verplicht bent alle gebreken aan de koper te melden die bij jou bekend zijn en van belang zijn voor de verkoop van de woning. Dat doe je via de vragenlijst (deel B). Zeker wanneer je niet de eerste eigenaar van je woning bent, is het invullen van die lijst een pittige opgave. Je weet vaak niet álles en je kunt ook niet alles weten. Belangrijk is dat je invult wat je wél weet. Ga niet gokken, maar doe wel je best om zaken uit te zoeken. Omdat onze makelaar niet in jouw woning gewoond heeft, gaat hij uit van wat jij hem vertelt. Mochten wij twijfelen over bepaalde informatie, dan moeten we dat natuurlijk wel onderzoeken.

 

Onderzoeksplicht

Tegenover de mededelingsplicht van verkoper staat de onderzoeksplicht die je als koper hebt. Zichtbare gebreken, rotte kozijnen bijvoorbeeld of schuren in muren, dien je zelf te onderzoeken. Verkoper hoeft je hierop niet nadrukkelijk te wijzen. Alles wat je bij een bezichtiging had kúnnen zien, kan sowieso nooit meer als verborgen gebrek worden aangemerkt. De onderzoeksplicht geldt ook voor juridische zaken zoals een recht van overpad, erfpacht, bestemmingsplannen en in het verleden al dan niet verleende bouwvergunningen. Je zult via de verkoper documentatie ontvangen, maar soms moet je ook bij andere instanties zoals bijvoorbeeld de gemeente informeren. Deze onderzoeksplicht gaat ver, maar wijst je er ook op dat het belangrijk is je goed te verdiepen in de woning die je aankoopt. Het is een cliché, maar je koopt tenslotte geen pakje boter!

 

Verborgen gebreken

Helaas komt het voor dat je als koper een gebrek ontdekt. Al snel komt dan de term ‘verbórgen gebrek’ op tafel, terecht of niet. Met, als partijen samen niet tot een oplossing komen, soms een juridisch gevecht tot gevolg.  Dat willen we natuurlijk te allen tijde voorkomen! Daarom: zorg er als verkoper voor dat je voldoet aan de mededelingsplicht en vervul als koper je onderzoeksplicht. Zo voorkom je onnodig getouwtrek en een nare nasmaak van je ver- of aankoop. Advies nodig? Wij staan je graag bij!

Terug naar overzicht